Hoofdingang: Oosthaven 9
2801 PE  Gouda

+31 (0)182 33 10 00

www.museumgouda.nl

Opening hours

Museum
Tue - Sun 11:00 - 17:00 h
Museum café
Tue - Sat 10:00 - 17:00 h
Sun 11:00 - 17:00 h

Free: Museum Card and Rotterdam Pass

The museum café (Achter de Kerk 14) and shop (Oosthaven 9) are accessible without a museum ticket.

Weekly on Sunday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday and Saturday, starting from Apr 26, 2023, until Jan 7, 2024.

Not on 27 April
Start time: 11:00 - End time: 17:00

Robert de Hartogh (1942-2022) portretteerde vanaf de jaren zeventig jonge Marokkaanse arbeidsmigranten. Hij fotografeerde hen in Goudse fabrieken en pensions, en bij de gezinnen thuis. Khalid Amakran (1991), zelf zoon van een arbeidsmigrant,  zocht de eerste generatie Marokkaanse Nederlanders op. Als zeventigers en tachtigers poseren ze, vol trots naast hun kinderen en kleinkinderen. Ze vertellen hun verhaal, over worstelen én wortelen in Nederland.

De tentoonstelling omvat de zoektocht naar een eigen identiteit zien van Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond. Wie mag je worden, wie kan je zijn en wat neem je mee van de generatie voor jou? 'Bnadem' is het Marokkaans-Arabische woord voor 'mens' en betekent letterlijk 'zoon van Adam'. In de Marokkaanse cultuur ben je dus onderdeel van iets wat groter is dan jijzelf. Heel anders dan het Nederlandse 'individu', dat juist 'ondeelbaar' betekent.

De Mix Nederland | Bnadem is de Zuid-Hollandse editie van De Mix Nederland, een serie tentoonstellingen op verschillende plaatsen in Nederland. Op elke plek laat een andere hedendaagse Nederlandse fotograaf zich inspireren door een historische fotocollectie. De tentoonstelling bestaat uit twee delen: in Museum Gouda en (tot 19 juni 2023) op NS-station Gouda.

Onbedoeld vormt Bnadem een postuum eerbetoon aan Robert de Hartogh, die tijdens de voorbereidingen eind 2022 plotseling overleed. Hij en Khalid Amakran hebben intensief samengewerkt om deze dubbeltentoonstelling samen te stellen.

De tentoonstelling is een initiatief van Stichting Beeldmix samen met Museum Gouda, NS en ProRail. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Gouda, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Mondriaan Fonds en Nederlands Fotomuseum.